Het KidZSKamp

Wat is het KidZSKamp nu eigenlijk en hoe is het ontstaan? Op deze pagina meer informatie over het KidZSKamp.

Het KidZSKamp is voortgekomen uit het vroegere ZondagsSchool Kamp, ook wel bekend als ZSK. Vandaar de ZSK in de naam KidZSKamp. Het ZSK was een onderdeel van Zondagsschool De Blijde Stem. De kinderaantallen van de zondagsschool liepen op den duur snel terug waardoor het besluit is genomen de zondagsschool te stoppen. Hierdoor zou het kamp dus ook moeten stoppen. De leiding van het kamp was echter nog steeds enthousiast en gemotiveerd om het kamp in leven te houden en dit heeft ertoe geleid dat na 30 jaar ZSK het KidZSKamp is opgericht. Ondertussen zijn we onderdeel geworden van de PKN Pijnacker Delfgauw (voor informatie ga naar: http://pknpijnackerdelfgauw.nl/). In 2020 zijn we helaas niet op kamp geweest vanwege het coronavirus. In 2023 gaan we voor het 15de jaar op KidZSKamp.

Via Garderen (Het Welkomstnest) en Eersel (Den Hazelaar) zijn we uitgekomen in Loon op Zand ('t Kuijpershoefke), waar we gebruik maken van de prachtige omgeving. Hier kunnen we terecht voor leuke bosspellen of speurtochten over de zandvlakte.


Op het kamp kunnen maximaal 90 kinderen mee. De kinderen worden opgedeeld in groepen van ongeveer 10 kinderen van hun eigen leeftijd, hierdoor hebben we meestal 8 of 9 groepen verdeeld over jongens- en meisjesgroepen. Iedere groep wordt begeleid door 2 groepsleiding. Deze 2 leiding blijft de hele week bij de groep en zorgt ervoor dat het de kinderen aan niets ontbreekt, ze zorgen ervoor dat ieder kind een leuke week heeft en helpen bij het opstaan, het eten en bij de diverse dagonderdelen. Naast deze groepsleiding gaat er ook altijd een extra leider mee, voor het geval er iemand ziek wordt of voor andere omstandigheden. Daarnaast gaan er ook 4 manussen mee. Deze helpen bij het opbouwen van de dagonderdelen en zorgen voor schoon sanitair, ze zijn multi-inzetbaar. Als laatste (maar niet als minste) gaan er ook nog 5 keukendames mee. Deze zorgen de hele week voor het eten en drinken, ze weten er altijd voor te zorgen dat het de kinderen aan niets ontbreekt door een lekker, gezond (meestal dan) en gevarieerd menu te verzinnen. Kortom door deze vrijwilligers komen de kinderen niks te kort.

Hoe ziet zo'n dag op het KidZSKamp er dan uit? Na het opstaan en het ontbijt beginnen we de dag met de dagopening. Tijdens de dagopening wordt er een Bijbelverhaal verteld, uitgebeeld of uitgespeeld. Ieder jaar verzinnen we een Bijbelsthema waarbinnen alle Bijbelverhalen passen die gedurende de week voorbij komen. Hierdoor past de boodschap van ieder verhaal bij elkaar en is er een mooi geheel. Uiteraard ontbreekt het zingen van liederen hier niet bij. Na de dagopening volgt een spel. Deze kan worden gespeeld rond het kamphuis, op het veld, in het dorp, in het bos of op de zandvlakte. Alle spellen die we gedurende de week spelen hebben te maken met ons algemene thema, zodat ook hier een rode draad in te vinden is. Na de lunch, die we of in het kamphuis of in het bos eten, spelen we nog een spel.Na het avondeten volgt de dagsluiting waarin op een interactieve wijze wordt teruggeblikt op het Bijbelverhaal van de dagopening door middel van verschillende werkwijzes. De jongste kinderen gaan na de dagsluiting naar bed. Voor de oudste kinderen is er dan nog een spel in het bos of op het veld, waarna ook zij naar bed zullen gaan.

Hebben de kinderen dan helemaal geen vrije tijd? Tussen alle onderdelen door hebben de kinderen voldoende tijd om lekker te spelen in de speeltuin, een snoepje te kopen in het winkeltje, te voetballen op het veld, een Duckie te lezen op de picknickbanken of even te knuffelen met de konijntjes. Er is dus voor elk wat wils.

Combineer al deze onderdelen met elkaar en je hebt een fantastisch leuke week op het KidZSKamp.