KidZSKamp 2021

24 juli t/m 31 juli

Onze Belevingen

Iedere dag op kamp schrijven we een stukje op de site om jullie op de hoogte te houden van wat we doen.

U kunt hier de verhalen van 2019 teruglezen.

Donderdag 1 augustus

Vanuit de diepe donkere nachtrust sleeën twee pinguïns ongerust de ontbijtzaal binnen. Want oh nee, het weer is te warm. Als sneeuw voor de zon smelt hun leefgebied. De KidZSKampkinderen verklaren zich direct solidair met de pinguïns. Later deze ochtend zullen zij ijsklontjes gaan smokkelen naar de Zuidpool. Van dat bericht krijgen de pinguïns het aangenaam koud. Zij besluiten spontaan de kampliederen vrolijk te begeleiden met extra instrumenten.  

Het verhaal van Jo-na Jo-na (ga naar Ninevé), is bekend bij de meeste kinderen. De dagleiding legt vandaag een link met dit verhaal en het voorbeeld van twee kinderen die tegen hun moeder zeggen dat zij hun kamer op zullen ruimen, maar toch eerst gaan voetballen. Moeders, mocht deze situatie zich ook voordoen bij u thuis, vertelt u dan het verhaal van Jona nog eens.

Eenmaal in het bos, zijn er niet alleen 90 kinderen, maar ook 900 (!) ijsklontjes. 60 kinderen moeten deze naar de Zuidpool smokkelen. 30 kinderen zijn principieel tegen smokkelen en fungeren als douane. Een enkeling neemt de tip ter harte dat de douane het vast niet verwacht dat men een ijsklontje verstopt onder de onderkleding.  

Terug op onze basis laten Anna en natuurlijk Elsa van zich horen. Dat laat Nielson dan weer IJskoud. Hij weet niet waarom je los zou laten wat je juist bij elkaar wilt houden. In ieder geval, de kinderen zingen luidkeels mee met de themaliedjes die DJ Marky Mark ook voor deze dag weer treffend bij elkaar heeft gezet.

Omdat een expeditieschip op weg naar redding voor de Zuidpool materiaal is verloren, moeten alle groepen op pad met coördinaten. Onze groep Koraalvlinders (meiden van 9-10 jaar) kent zijn beperkingen. Voor hun taak om vandaag een nieuw couplet te schrijven van het kamplied, bedenken zij halverwege de tocht al wat regels: we hebben de speurtocht niet gehaald, we hebben gefaald, gefaald, gefaald. De eventuele teleurstelling die hierbij hoort, wordt al snel gecompenseerd. Een sponsor van het KidZSKamp trakteert iedereen op een ijsje bij de lokale ijszaak.  

Bij de dagsluiting zien we hoe het verder gaat met Jona. De kinderen zien een hand op het grote scherm die met FokkeSukke-achtige tekeningen, illustraties maakt bij het verhaal waar zij aandachtig naar luisteren. Alweer een uiterst creatieve manier om de kinderen de verhalen te vertellen over de God die ons geluk voor ogen heeft.

Als de jongsten in bed liggen en de oudsten terug zijn het bos van hun avondspel, is de lucht zwanger van romances. Even onhandig als sprintende pinguïns zwieren jongens en meisjes om elkaar heen. Om het ijs tussen hen te breken, lijkt uitbreken van levensbelang. Eén ijskonijn wil dat niet afwachten. Als een verstekeling verstopt hij zich al voor dat het uitbreken begint, in een koffer op de kamer van de meisjes. Alleen de Grooten onder ons komen daarin weg en zo groot is deze verstekeling nog niet. De nood lijkt echter echt hoog: voordat de stafvergadering goed en wel is begonnen, breken alsnog hele kluwen kinderen uit.  

Inmiddels zijn alle hens weer aan dek en afgekoeld van alle opwinding. Ondanks de onderkoeling die deze dag nodig had, heb ik het warm gekregen van alle gezelligheid. Morgen helaas alweer de laatste volle dag!