KidZSKamp 2021

24 juli t/m 31 juli

Onze Belevingen

Iedere dag op kamp schrijven we een stukje op de site om jullie op de hoogte te houden van wat we doen.

U kunt hier de verhalen van 2019 teruglezen.

Woensdag 31 juli

De dag begon met zon en koffie voor de leiding en een gillend scheepsalarm voor de kinderen, waarbij een stel matrozen en een piraat erop aandrongen dat de evacuatie van het moederschip snel moest verlopen. Vandaag was oceaandag.

Met steeds kleiner wordende oogjes, maar met een nog steeds niet te temperen enthousiasme klonken alle kampliedjes weer door de zaal tijdens het ontbijt. De Nederlandse Amerikaan oftewel, van-voor-naar-achter-van-links-naar-rechts, is vooralsnog de favoriet. De oudste meiden zingen het meest en het hardst en de rest van de groepen doen een fanatieke poging om het tempo en de tekst bij te houden.

Toen de vlag inmiddels weer bovenin de mast prijkte, begon de dagopening. Het ging over de wonderbare spijziging. Jezus die na een dag vol wonderen en onderwijzen een grote groep mensen te eten geeft met slechts vijf broden en twee vissen. Er was ruim genoeg voor iedereen. God laat hier zien hoe we met anderen kunnen delen.

Het ochtendspel werd vanwege de harde wind verplaatst naar het bos. Een beetje wind kunnen we normaal wel hebben, maar bij het ‘Plasticsoepspel’ konden we het ons toch echt niet veroorloven om de 244 benodigde, plastic afvalproducten over het veld door de lucht te zien vliegen. In het bos bleef alles wel netjes liggen, dus konden we beginnen aan het spel. Een versie van levend kwartet, waarbij we vragen beantwoordden aan de hand van gevonden plastic kwartetten in het bos. Er werd fanatiek gezocht naar het afval en hard nagedacht over de vragen. Er werd zelfs op eigen initiatief samengewerkt tussen de verschillende groepen als twee groepen elk twee stuks van hetzelfde kwartet in handen hadden. Uit alle antwoorden volgde een zin die de zeekoeien als eerste wisten te ontcijferen.

Na de lunch werd al het gevonden plastic voor het kamphuis uitgestald en kregen we te horen dat we het als materiaal goed konden gebruiken bij de volgende opdracht. We mochten een boot bouwen! Dozen vol piepschuim-achtig verpakkingsmateriaal, touw, plastic, elastiekjes, nog meer plastic, kleurplaten, lamineerapparaten en lijmpistolen zorgden voor prachtige, waterdichte boten. De dagleiding had een heuse waterbaan gebouwd op het veld waar velen de rest van de middag doorbrachten om hun bootjes te testen. Niet alleen de kinderen genoten van het spel, ook een aantal leiding bouwde fanatiek aan een eigen boot. Dat het af en toe wat regende, leek niemand wat te deren.

Het avondeten was in thema: doperwtjes, worteltjes en aardappels met… vissticks! Na het eten werd er nog even gespeeld, terwijl er gecorveed, gestrafcorveed en gepleziercorveed werd. Vooral deze laatste en tevens vrijwillige vorm van corvee werd met gejuich ontvangen in de keuken. De immuniteitsketting is nog niet ingezet. Dat wordt morgen hopelijk vervolgd.

Tijdens de dagsluiting hoorden we het verhaal van ‘De mooiste vis van de zee’, waarin een schitterend visje leert dat delen met anderen je veel meer brengt dan wanneer je alles voor jezelf houdt.

Toen de jongsten richting bed gingen, stond er voor de oudsten een drieluik aan waterachtige spellen klaar op het veld en in de speeltuin. Er werd gehonkbald met zwembadjes als honken en gevoetbald met bekertjesbrillen en waterflessen. In de speeltuin lag een estafette parcours klaar dat afgelegd moest worden met een vol bekertje water. Tijgeren onder een zeil door en rondjes draaien om een pilon is dan zo makkelijk nog niet. Toen iedereen enigszins nat en uitgerend was, was het ook bedtijd voor de oudsten. Er zijn nog aardig wat ontsnappingspogingen onderschept en er is nog heel wat ‘ssssssst’ en ‘terug in je bed’ geroepen. Inmiddels lijken alle kidsz op één oor te liggen en geniet de leiding na van de afgelopen dag. Tot morgen!