KidZSKamp 2019

27 juli t/m 3 augustus

Onze Belevingen

Iedere dag op kamp schrijven we een stukje op de site om jullie op de hoogte te houden van wat we doen.

Vrijdag 27 juli, zo'n bonte hebben wij nog niet gehad!!!

Jaja, daar is hij dan alweer, de laatste dag. Gelukkig mochten we alweer een half uurtje uitslapen, alhoewel niet alle kids hiervan profiteerden. Het is de kinderen dan wel weer gelukt om het kampwinkeltje helemaal leeg te kopen. We hoorden tijdens de dagopening over Filipus en dat je nog rijker bent als je weet dat de Heer je kent. Daarna was het de vrije ochtend. Er werd druk geoefend voor de bonte avond, want je wilde jezelf natuurlijk wel van een goede kant laten zien. Het was een vrolijk geluid, al die muziekjes zo door elkaar.

Daarna was het tijd voor de lunch. Voor iedereen was er een broodje met knakworst. Toen moesten we wel erg ons best doen om ook nog op tijd in het bos te zijn voor het middagspel. We speelden het spel 'de kerken van Loon op Zand', dat was weer even ouderwets rennen en vliegen door het bos. Toen we terug kwamen was het kamphuis klaargemaakt voor de bonte avond, maar in plaats van binnen was het dit jaar buiten neergezet. We trokken allemaal onze feestkleding aan en gingen klaarzitten. Even leek het alsof het feest mis ging. Peter kwam de vrachtwagen al voor rijden voor het opruimen. Maar het bleek dat Diederik en Piet, onze presentatoren, achterin de de vrachtwagen zaten en dat het ons podium was voor de bonte avond.

De stukjes werden opgevoerd en doordat iedereen het zo goed deed kregen we een heus KidZSKampverkeersdiplomarijbewijs! Daarna leidde de leiding de disco in en konden we los op allerlei liedjes. Op een gegeven moment konden de jongsten gaan genieten van marshmallows bij het kampvuur en konden de oudsten nog even slowen met elkaar. De oudsten mochten daarna nog even trefballen. Na 3 potjes opwarmen was het tijd voor de beproeving. Het welbekende potje tegen de leiding. En hoewel de leiding zwaar in de minderheid was (zegmaar, 10 tegen 40) werd het een riante overwinning voor ze. Daarna mochten ook zij naar het kampvuur, want de jongsten hadden plaats gemaakt door naar bed te gaan. Bij het kampvuur werd er nog een verhaal verteld, waarna ook zij naar bed gaan.

Ze kwamen nog wel even uit bed om met de leiding het welbekende spel 'verstop je voor de leiding' te spelen. Waarin sommigen erg bedreven zijn. Maar ook hier liet de leiding merken dit spel ook te beheersen en is iedereen weer terug in zijn of haar bed gestopt en kon de leiding ook gaan genieten van hun laatste avond. Via deze weg willen we alle leiding, alle mensen die ons assisteren en alle anderen bedanken voor hun inzet en we hopen iedereen volgend jaar weer te mogen begroeten!Donderdag 26 juli, kan het nog warmer?

Een stelletje armoedzaaiers opent de dag. Ze hebben vele schulden. Een blanke John Williams biedt een uitkomst. Hij laat de kinderen achter met een cliffhanger: welk bijbelverhaal hoort hier bij?
Vervolgens krijgen de kinderen een unieke kans. Zij mogen de spelregels bepalen van het middagspel. Ieder kind maakt een gebodsbord, een verbodsbord of een voorrangsbord. Zo ontstaan er borden die gebieden 100 meter te hinkelen, die het verbieden door te lopen als je een jongen bent en borden die voorrang verlenen aan dansende kinderen. Terwijl de mooie geknutselde verkeersborden drogen in de overvloedige zon, spelen de kinderen rondom het kamphuis alsof er genoeg wolkjes aan de lucht zijn.

Na de lunch trekt een lange stoet met de meest uiteenlopende verkeersborden het bos in. Zonder te rennen zoeken de kinderen naar alle voertuigen die men maar kan bedenken. Eenmaal terug is er tijd voor de sproeier of een Donald Duck in de luwte van de overkapping. Tijdens het eten zet een klein onweersbuitje op en zoals u weet, kunt u dat vooraf merken aan de drukte van uw kinderen.

Vanwege de alarmcodes van het Knmi eten we met onze voeten in een opblaasbadje met water. Onder andere de oudste jongens worden echter zo wild dat eerst het water over tafel vliegt. En daarna verdwijnen de oudste jongens zelf achter elkaar onder tafel, languit in het voetenbadje..

De dagsluiting komt over de cliff met het verhaal van Elisa, de arme vrouw en de olie die maar niet opging. Voor de oudsten eindigt het programma iets later, met een nieuwsbegrip 2.0. Heb je een vraag goed, dan mag je een onderdeel pakken van een fiets of een stuk gereedschap. Doel: zet zo snel mogelijk een fiets in elkaar en rijdt er op weg. Dat lukt verrassend goed. Nu op naar de dag van de bonte avond!

Woensdag 25 juli, lopen, lopen, lopen...

Beste ouders en natuurlijk alle andere lezers,

De temperaturen lopen gaandeweg de week steeds meer op en we verkeren momenteel in tropische omstandigheden, maar dat weerhoudt 87 kinderen en 28 leiding er niet van erop uit te trekken. Vandaag was de dag van de speurtocht. Deze speurtocht speelde zich af op de Loonse en Drunense Duinen. De Playmobil poppetjes waren met de tuk tuk taxi door de Loonse en Drunense Duinen gaan rijden en waren onderweg verdwaald. Aan de kinderen de opdracht de poppetjes terug te vinden. Er moest dus flink gestapt worden vandaag door het gortdroge en zeer mulle zand van dit natuurpareltje van Brabant.

Er stond ons dus een lichamelijk zware dag te wachten. Maar dat weerhield de kinderen en leiding er niet van de speurtocht opgewekt in te gaan. In de ochtend had het zelfs even drie druppels geregend, waardoor de ochtend koel was en het iets beter vertoeven was. Onder de schaduw van het bos was het sowieso een stuk koeler dan in de felle zon. Al met al viel de zwaarte van de dag ons allen nog best wel mee. Enthousiast verzamelden de kinderen de poppetjes en werd er met goede moed over de bospaden gekuierd.

Het Bijbels thema van vandaag was de barmhartige Samaritaan. Zowel ’s ochtends als ’s avonds werd het verhaal bij, respectievelijk, de dagopening en dagsluiting in een eigentijds jasje gegoten om het begrijpelijk te maken voor de kinderen. De kinderen werd gevraagd een tekening te maken van een moment waarop zij iemand hadden geholpen. Hier werd onderling over gepraat en zodoende leerden de kinderen over helpen en naastenliefde.

’s Avonds werd er nog een Zweeds Renspel gespeeld met de oudste groepen in het bos. Verschillende vervoersmiddelen moesten gekoppeld worden aan de juiste leiding. Voor elke goede combinatie kregen ze een letter. Met alle letters konden ze uiteindelijk een zin vormen. Dat was de dag van vandaag.

Allen Gods zegen toegewenst en tot morgen!

Dinsdag 24 juli, met een treinsnelvaart...

*DING DONG DING*
Beste reizigers,

Welkom bij de Nederlandse Spoorwegen!

Vandaag hebben we verschillende stations aangedaan volgens onze KidZSKamp-dienstregeling. Onze eerste stop vanochtend was de dagopening, waar we naar een verhaal over de Nerflanders luisterden. De Nerflanders kregen sterren en stippen voor dingen die ze goed of verkeerd deden. Maar wat maakt dat eigenlijk uit? Voor hun maker zijn ze allemaal waardevol en goed zoals ze zijn, net zoals wij zijn voor onze God.

De tweede stop vandaag was de treinfabriek. In en rondom het kamphuis werd er hard geschilderd, geknipt en geplakt aan nieuwe treinwagons voor de NS. We hebben allemaal een eigen wagon geknutseld, waarmee we na de lunch in één lange trein naar de volgende stop gelopen zijn: het bos. In het bos lagen de grote treinstations van Nederland met een heleboel gevonden voorwerpen. Er was alleen een probleem: er lag nog geen rails! Na het razendsnel aanleggen van het spoor zijn de eigen gemaakte treinen gaan rijden om de gevonden voorwerpen terug te brengen naar de juiste locatie. Aan het eind van de middag lagen alle voorwerpen weer op het goede station!

Na het avondeten (er stond zuurkool- en worteltjesstamppot op het menu) gingen we naar het volgende station, de dagsluiting. Hier hebben we gekeken naar een verhaal over Kikker, die ontdekte dat hij goed is zoals hij is. Voor de jongsten was dit het laatste station. De oudsten reden nog door naar Loon op Zand om in het dorp op zoek te gaan naar Mister X.

Nadat de oudste nog een nachtelijke stop in de speeltuin hadden gehouden zijn ze uit bed gehaald om nog even het bos in te gaan. Ze hielpen een kroegbaas om zijn bier naar België te smokkelen...


Dat was het einde van de dienstregeling, morgen rijden we weer verder!


Maandag 23 juli, wat een warme, maar wat een onwijs leuke dag!


‘s Ochtends aten we wentelteefjes en hoorden we ook een verhaal over Mozes. In het verhaal hoorden we hoe Mozes de Israëlieten uit de slavernij bevrijdde. ‘s Ochtends kwam er een man van de gemeente Loon op Zand langs om onze hulp te vragen. Al zijn verkeersborden was hij kwijt! Natuurlijk wilden wij helpen! Tijdens levend kwartet in het bos zochten we de verschillende onderdelen van de verkeersborden weer bij elkaar en kwamen alle stukjes weer op zijn plek terecht. ‘s Middags gingen we verder met de zoektocht naar de verkeersborden, maar deze keer in het dorp. Tijdens verkeersbordenvossenbingo zochten we naar verkeersborden in het dorp en kregen alle borden weer een plek in Loon op Zand. Ook genoten we van een ontzettend lekker ijsje! In de namiddag was er groot plezier, we hadden bezoek uit Pijnacker en mochten we schuiven op de buikschuifbaan! De oudsten speelden in de avond nog bekervoetbal terwijl de jongsten al op één oor lagen!


Zondag 22 juli, rustdag?


De zondag begon met een lekker ontbijtje: afbakbroodjes en eitjes. Na het ontbijt was het tijd voor de kampdienst, waar ‘zondag is een rustdag’ centraal stond. Wat doen mensen wel en wat doen mensen niet op zondag? We zochten verschillende hoofdstukken op in de Bijbel, waarin Jezus vertelt over de Sabbat. We lazen onder andere dat de Sabbat er vooral voor ons is en wij er niet voor de Sabbat zijn. Ook lazen we dat we op de zondag bijvoorbeeld iets goeds voor anderen kunnen doen en ze zo kunnen helpen.

Na de dienst mochten de kinderen kiezen of ze een rustdag wilden houden of anderen wilden helpen door iets voor ze te doen. De groepen konden kiezen tussen verschillende opdrachten die ze konden doen om anderen te helpen, zoals wc’s schoonmaken, aardappels schillen, het bos opruimen of met de jongsten in de speeltuin spelen.

Na deze ‘chille’ ochtend werd het tijd om in het bos lekker af te koelen. We gingen paintballen, niet met verfballetjes, maar met spuitjes en gekleurd water. Na het startsignaal werden alle witte shirtjes al snel omgetoverd tot gekleurde creaties. Terwijl we hard ons best deden om op weg naar de winst heel veel kleurtjes op ons doek te verzamelen, was de grootste overwinning eigenlijk gewoon de verkoeling die alle waterpret bracht.

Na wat vrije tijd mochten we eindelijk aanschuiven voor het avondeten. Vandaag stond bloemkool op het menu mét de beroemde gehaktballen van onze keukendames, de Foodtruckers.

Na het avondeten kwam Super Mario langs bij de dagsluiting. Hij was verbaasd dat zijn monteurs niet werkten op zondag en een dagje rust hielden, maar hij begreep het wel. Verder zongen we heel veel leuke liedjes en hadden we het erover hoe de zondag er thuis voor de kinderen uitziet.

Terwijl de jongsten gedoucht en vermoeid van deze eerste dag in bed belanden, zijn de oudsten in het bos opzoek naar de vlag. Die spelen namelijk nog wat potjes levend stratego.

Na deze rustige, maar toch vermoeiende dag (wat waarschijnlijk lag aan de hoeveelheid nachtrust die de kinderen hadden gehad), belandt iedereen op tijd in zijn bed. Nu hopen dat met name de oudsten lekker blijven liggen.
Op naar morgen!


Zaterdag 21 juli, klaar voor de start...

Dan nu de verkeersinformatiediensg van 21 juli. Vandaag is de karavaan met 87 kinderen en 28 leiding aangekomen in Loon op Zand wat een file creëerde rond 't Kuijpershoefke. De kids aan weer genieten van een weekje kamp. Het weer zit mee deze week, dus niets staat meer in de weg voor een weekje feest.

Nadat iedereen was welkom geheten, we hebben gehoord dat we een week vol verkeer hebben en dat alle verhalen deze week over 'God is goed' gaan en alle ouders waren uitgezwaaid konden we echt van start gaan. We maakten eerst kennis met elkaar via levend ganzenbord. 'Kies jij liever een jaarlang KidZSKamp, of een jaarlang op vakantie met je ouders?' Of, 'wat weet jij over een olifant?' Wij weten de antwoorden in ieder geval.

Na het eten van pasta met spinazie en de uitleg van de toch wel nodige regels en het corvee van de oudste jongens konden we aanschuiven voor de weekopening. 3 proefpersonen moesten eten proeven. Patat, brood, pinda's werden geproefd in verschillende varianten. Het bleek dat de ene met zout was en de ander zonder en eigenlijk werd alles met zout lekkerder! Behalve water, dat wordt smerig vies met zout. Toch is er een verhaal in de Bijbel waarbij water door zout werd gezuiverd en het er niet viezer op werd. Het kan dus wel!

Daarna gingen de jongsten naar bed en konden de oudste kids nog even boetes verzamelen in het bos. De gaspedalen trapten het gas goed in en wonnen met de meeste boetes!

Toen ook zij naar bed waren gegaan leek de dag erop te zitten, maar er was nog een spel met breeklichtjes op het veld. Even heen en weer rennen, dan zijn ze vast echt moe! Dat viel een beetje tegen, want de oudste jongens hadden nog bedacht dat er ook een nachtelijk zoekspel voor leiding moest zijn. Nadat iedereen gevonden was, kon het toch rustig worden op het kamp en de meeste kids sliepen wel om 2 uur. Tot morgen!